Тамада Львів

Годувати чи не годувати?




Це питання вже давно стало притчею, обросло легендами та анекдотами. Маса обговорень на весільних форумах та постійні дебати. Моя особиста думка - ГОДУВАТИ! Професійний ТАМАДА окрім своїх прямих функцій (художній конферанс, тости, застільні забави, розваги для гостей, конкурсна програма весілля) додатково виконує обовязки весільного координатора, весільного організатора та весільного розпорядника. За час весілля так набігаєшся, що шлунок марша грає! Інша справа, що часу присісти за стіл  і щось перекусити інколи просто фізично не вистачає, а коли і знайдеться хвилина-друга присісти, то музиканти, котрих, по-перше завжди багато, а по-друге, уже давно сидять, практично все з'їли і випили. Обов'язково годувати потрібно фотографа та відео-оператора - людей, які працюють з Вами з самого ранку і до фіналу. Фотографу і оператору, часто, буває дуже важко і сумно, коли вони приїзджають в ресторан після брами-ЗАГСу-прогулянок і насамперед питають: «Ви не знаєте - нас годуватимуть?» і чують негативну, або невизначену відповідь. Є такий професійний анекдот на цю тему: «Народна прикмета: голодний фотограф - до поганих фотографій!», або ж «який стіл у музикантів – така й забава». Безумовно, справжній професіонал зробить свою справу на всі 100%, але неприємний осад у людей, що працюють з Вами без їжі по10-14 годин, залишиться однозначно! Інше питання, яке часто мучить Замовників: «Куди посадити фотографа, відео-оператора (можливо і тамаду з DJ) - за загальний стіл з гостями, чи за окремий?» Випадки різні - садять і так і так, але, краще попросити персонал ресторану накрити для них окремий столик. З власного досвіду знаю, що якщо сидиш за загальним столом з гостями, обовязково знайдеться хтось поруч, хто знає "знайомого твого знайомого" і далі як то мовиться - "у вас своє весілля, а у нас своє..." А за окремим столиком завжди зручно контролювати і процес за весільними столами і загальний настрій весільного свята, недаремно ж у народі кажуть - збоку видніше! Інший дуже важливий момент, який Вам ніяк не можна прогавити! Дуже часто бувають такі ситуації, коли молодята замовляють за повною програмою стіл для фото/видео/тамади і ді-джея, попросивши «взяти все це на себе» менеджера ресторану! У результаті, ресторан забиває Замовникам в рахунок ці 4 персони (а то і більше, якщо дво-камерна зйомка, або зйомка з асистентами, або звукооператорами), а стіл «сиротинський», або навіть не накривається взагалі! Або ж переносять із загального столу «покусані» холодні закуски, що залишилися, і недоїджені салати та економлять на гарячих закусках, стравах і напоях! Молодята в ейфорії свята взагалі не в змозі контролювати такі моменти, а люди, які працюють з Вами думають, що так власне і було задумано. У моїй практиці було дуже багато випадків, коли через тижні, місяці після весілля я розмовляв з молодятами і мені раптом ставили питання: «Скажіть, Сергію, правда там чудова кухня!» На що я відповідаю: «Не маю найменшої уяви! Я працював. Не їв, не пив, не знаю!» і тут починається гонка по вертикалі! Молоді, які витратили солідну суму на підживлення персоналу, який не був нагодований, намагаються достукатися до правди. Іноді це вже пізно після тривалого часу, а іноді їм реально повертали гроші. На жаль, подібні епізоди траплялися в моїй практиці навіть у фешенебельних, поважних ресторанах. Тому, нема що говорити про інші, «менш пафосні» заклади! В зв'язку з цим, якщо Ви вже вирішили благородно витратитися на людей, які будуть творити для Вас Велике Чудо Справжнього Свята, то внесіть у свій генеральний план проведення весілля пункт: «Доручити мамам-татам-подрузі-старості-дружбі і.т.д. прослідкувати, щоб їжа знайшла своїх героїв» і ресторан не кинув Вас на гроші!



Создан 30 ноя 2014